Fortsätt till huvudinnehåll

Vända på varje sten.

Mellan klockan 8 och 19 satt vi i skolans mysiga (ha.ha.ha.) lokaler, Pluggis och jag.
Att skriva på uppsats är lärorikt, roligt och intressant, men nu börjar vi bli less på den. Den har liksom nått det där stadiet när vi läst allt så många gånger att det flyter ihop, glider iväg och formas om till något det inte är och inte ska vara. Även om den också plötsligt är så himla bra att vi knappt kan tro att vi gjort den själva.

Den ska lämnas in på måndag, tanken var att vi skulle vara klara idag. Det är vi inte. Vi är nog i själva krystfasen. En liten vila, lite djupandning och en stund för reflektion, sen tar vi ett nytt djupt andetag på söndag, biter ihop och trycker på allt vi orkar för att få ur oss den sista biten.

Hela utbildningen har varit en träning i att vända på varje sten bara för att upptäcka att under den stenen ligger inget svar på någonting alls, utan bara en sten till att vända på. Fast nu övas vi nog i det ännu lite mer när vi ska säga något, koppla det till vad någon annan sagt och hur det hör ihop med någonting annat, som hör ihop med det vi sa från början. Det gör en lite trött i skallen, speciellt eftersom man ska göra det samtidigt som man vrider och vänder på vartenda ord man skriver så att de inte betyder fel sak, 8000 ord som vägs på guldvåg.

Jag försöker koppla av, stänga av skallen och vila tankarna. Senast på pendeltåget på väg hem när jag började fundera över hur det kommer sig att tjejer applicerar läppbalsam med öppen mun, medan nästan alla killar gör det med stängd mun. Varför är det så? Tjejer öppnar munnen och för stiftet från ena kanten av underläppen till den andra och sen upp till överläppen från ena sidan till den andra. Eller tvärtom. Killar kniper ihop läpparna lite extra och gnuggar stiftet vårdslöst fram och tillbaka.  Får de ens på något då, eller hamnar det överallt runt munnen men inte på läpparna?
Det måste ju vara någon slags könsrolls-grej, kopplat till hur tjejer ska vara sexiga och måna om utseendet medan killar ska vara effektiva och inte så intresserade av att ta hand om torra läppar...

...se. Jag kan inte ens observera det konstiga i hur killar och tjejer använder Lypsyl olika utan att börja analysera, hitta kopplingar och försöka förstå.
Jag borde valt en utbildning som är mer faktabetonad, där man letar efter rätt svar och sanningen, istället för en där man är ute efter att hitta fler frågor än svar och att bara försöka förstå alla vinklar på allt.
Jag börjar bli galen. Undrar hur det ska gå när man ska ägna en hel termin åt att skriva uppsats.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fika hjälper

Det blev ingen "mormormiddag" idag, som det annars är varje tisdag, för lilla mamsen var krasslig igen. Arvsmassorna krävde att middagen var så lik mormormiddag som den kunde vara, jag kom inte undan med detta alltså: Så jag gjorde fläskfilégratäng med ris och fick ta mig ut för att köpa fika. Då stötte jag på denna lilla raring Jag älskar Nutella. Allt med Nutella är gott, så inte alls överraskande att Nutella biscuits också var gott. De matchar även det ökade sötsuget som jag förstår hör ihop med förklimakteriet, precis som allt annat.  Jag tror att jag räddade tisdagen, även om arvsmassorna saknade sin mormor, morfar och Bobbo. Fika räddar det mesta.