Fortsätt till huvudinnehåll

En babblare.

Det går fort nu, det där snicksnackandet. Hon börjar dagen med ett mamma och ett pappa, följt av katten. God morgon till oss allihop liksom.
Vid frukosten övar hon på omgivningen; lampa, blomma, tavla och fönster. Och upprepa, gång på gång på gång.
Plötsligt är ord hela grejen, att härma, lyssna, peka på saker lite uppfordrande och få veta vad de heter.
På bokrean hittade vi en pekbok för 39 kronor, smockfull med bilder på allt, den är hennes käraste ägodel just nu. Det finns favoriter på varje sida, bilder på saker hon kan, i varierande grad, men så med jämna mellanrum pekar hon på något nytt. Efter några dagar kan hon det ordet. Med kan menar jag att hon härmar så gott hon kan på ettårings vis, alltså mer eller mindre "bra".
Jag är helt fascinerad.
Att se hur hon kopplar bild på en bil med en bil ute på gatan. Hur hon vet att allt från en chihuahua till grand danois är vovve. Varje sig katten, pippin, ugglan, kaninen eller grodan är tecknad, fotad eller riktig så vet hon vad det är. Hon kopplar ljud från ena boken med bild på detsamma i en annan.
Det är ruggigt spännande att se hur en människa blir till så här steg för steg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fika hjälper

Det blev ingen "mormormiddag" idag, som det annars är varje tisdag, för lilla mamsen var krasslig igen. Arvsmassorna krävde att middagen var så lik mormormiddag som den kunde vara, jag kom inte undan med detta alltså: Så jag gjorde fläskfilégratäng med ris och fick ta mig ut för att köpa fika. Då stötte jag på denna lilla raring Jag älskar Nutella. Allt med Nutella är gott, så inte alls överraskande att Nutella biscuits också var gott. De matchar även det ökade sötsuget som jag förstår hör ihop med förklimakteriet, precis som allt annat.  Jag tror att jag räddade tisdagen, även om arvsmassorna saknade sin mormor, morfar och Bobbo. Fika räddar det mesta.