Fortsätt till huvudinnehåll

Sjukvårdsanställd provar rollen som patient.

På jobbet ägnar jag en hel del tid med att ta bort sådana här från patienter. 

Idag fick jag en borttagen.

På tisdagar har vi administrativ tid på mitt jobb. Jag var på plats på mottagningen klockan halv åtta och började med att fika med kollegorna. Men lagom när jag satt mig ner med kaffet började jag få ont i höger ljumske, som mensvärk eller värken jag får av cystor fast mycket värre. Så mycket värre att jag efter en stund började svettas kopiöst och fick domningar i fingrarna. Jag satt en bra stund och försökte hänga med i samtalen och bara vänta ut värken, men den ville inte ge sig. Till sist fick jag erkänna för kollegan att jag hade så jäkla ont, och tårarna kom. 

Precis som de påpekade så var jag ändå på rätt plats, så de hämtade en rullstol och skjutsade ner mig till akuten. Efter inskrivning rullade de mig vidare till gynakuten där jag efter bara någon halvtimme fick träffa två ST-läkare som med varsam hand noggrant undersökte mig.

Två unga, snygga, manliga läkare. Som noggrant undersökte en starkt menstuerande 42 årig kvinna som fött två barn. Jag brukar aldrig bry mig, men att ligga där och visa upp ett blödande, och efter två förlossningar lätt sargat underliv, för två unga män som lätt kunnat bli utvalda för sjukhusets nästa reklamkampanj, var inte kul. 
De hjälpte mig i och ur stolen, att få på mig trosor och skydd, klappade mig på benen när det gjorde ont och hjälpte mig tillbaka till britsen. De tog smärtan på stort allvar och konstaterade att även om de inte såg något gyneklogoskt så måste det bero på något, för det gör ju inte så ont att ha mens. Trots det oerhört professionella bemötandet kände jag mig pinsam med ķrökt rygg, kallsvett, snor och tårar rinnande. Varför är det så? Jäkla samhälle som uppfostrar kvinnor till att inte ens tycka att ett sargat och felfungerande underliv är okej att prata om med gynakuten.

De diskuterade om det kunde röra sig om en sten som rörde sig i urinledaren, för något var det, de kunde specifikt lokalisera var smärtan fanns. Eftersom Alvedon och Ipren bara hjälpte minimalt ville de ge något morfinbaserat med kramplösande verkan innan de skickade mig vidare till kirurg akuten. Jag som kräks av allt som påminner om morfin. Men de sa att morfin intravenöst var starkare så en supp skulle ge mindre biverkan, och jag kunde få medel mot illamående samtidigt. Så jag sa okej, dumt nog.
Även om smärtan klingade av, den tunga känseln i kroppen och huvudet var inte trevlig. Den värk som kom i övre delen av magen och krampen i tarmarna var lika illa som smärtan jag just blivit av med. Summasummarum: aldrig mer morfinbaserade medel.

Nästa steg var att i den överbelastade akuten vänta alldeles groggy och med magont i en rullstol ute i väntrummet i två timmar, innan jag fick träffa en läkare. 
När jag väl fick träffa läkaren fick jag veta att proverna inte visade något särskilt men 
"Det gör ju ont att ha mens."
.....
Nähä. Jag har haft mens i snart 30 år och besvär med cystor i 20 år, jag tror att jag vet hur mensvärk känns.
Säger man verkligen så till kvinnor fortfarande, det är ju skandal.
Jag fick åka hem med ett recept på Voltaren-suppar och ett frågetecken. Det känns ju lite läskigt att man helt plötsligt kan få få satans ont utan att de kan se vad det är. Speciellt eftersom jag hade en liknande sak för ett par år sedan. Men jag tänker som vanligt att det väl kommer visa sig om det är något allvarligt. Förr eller senare.

Fast dagen slutade i en mer positiv anda. Jag fick mejl från min handledare på praktiken, som frågade om jag var intresserad av att bli forskarassistent för den stora forskning som staden ska genomföra kring hedersrelaterat våld. Det känns ju som en svår sak att tacka nej till. Om lönen är rimlig så är det vad jag ska ha som hobby senare i år, för alla säger ju att jag borde skaffa mig en hobby. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Redo.

Vagnen has arrived. En Mountain buggy duet. Den vann på sina få 63 cm och vettiga pris. Lägenhet, trånga hissar, trånga butiker kombinerat med en ovilja att betala lika mycket som för en begagnad bil (speciellt nu när man vet hur lite man får för vagnar när man ska sälja dom) gjorde valet, inte enkelt, men begränsat. När man har rattat de fjuttiga 63 centimetrarna här hemma och det känns som en gigantisk vagn så antar jag dessutom att 74 centimetrar skulle kännas rätt jobbiga. Sen är det väl som många barnvagns säljare verkar säga Den perfekta vagnen finns inte. Nu ska vi bara våga testköra detta vidunder.

Räkna till 10

Pyret ville gärna åka in till stan, målet var ett besök på Kawaii.se. Det blev två besök. Ett för att titta på allt i evigheter och inte kunna bestämma sig, och ett till för att titta i evigheter och med stor vårda bestämma sig. Vi tog en paus där emellan för att äta buffé på Pizza Hut och hitta vårskor till Polarn, och ge Pyret en chans att bestämma sig. Hon kunde inte bestämma sig. Alltså jag fattar, jag la en ansenlig del av min veckopeng på alla söta saker från Hello Kitty och company, sånt här väcker fortfarande habegär i mig: Men jag hade en liten hylla i lokala leksaksaffären att glo på, inte en affär med prylar från golv till tak. En liten affär, med trånga gångar, inte alls gjorda för att en mamma och syster ska stå och vänta på att Pyret bestämmer sig. Jag tror att jag fick extra mammapoäng för att jag inte stressade, och lät henne gå tillbaka. Möjligen lät jag liiiiite irriterad när hon helt besatt ville förkorta alla andra besök i butiker för att hon inte trodde