Fortsätt till huvudinnehåll

En enkel tillvaro.

Vilka dagar är det halvdagar på förskola?
Vilken storlek har barnen på skor?
Har vi ägg hemma?
Behöver vi kattmat?
Har katterna klippt klorna?
Har barnens naglar blivit klippta?
Vilken är favoritsagan?
Behöver vi tvätta?
Var är det vi behöver skruva fast en skruv?
Vilken trasa använder man till att damma och vilken använder man till badrum?
Vad önskade jag mig?
Vilka skickar vi julkort till?

Allt detta jäkla organiserande. Allt jobb som inte syns, inte märks. Att vara någon slags vandrande Google som ska kunna svara på var allt finns, när allt ska ske, och vad som behövs. Lägger man till städning, matlagning och ett evigt dåligt samvete över att allt inte är fixat och över att man har dåligt samvete, för det ska man ju inte ha, är kraschen nära.

Det är så långt ifrån unikt det kan komma, jag känner 6 kvinnor i min egen ålder som någon gång varit sjukskrivna för stress. Det som händer när sjukskrivningen tar slut? Ingenting. De fyller fortfarande i kalendrarna för barnens aktiviteter, skriver listor på det som ska handlas och göras, städar och pyntar, håller kontakten, svarar på alla frågor om det gemensamma hushållet som en slags inneboende SIRI.
Samtidigt som de knaprar Alvedon, smörjer stresseksem, tar migränmedicin, smörjer hemorrojder, tar hand om sina naturliga cykler som väller in som tsunamis varje månad, gör knipövningar för att förlossningar gett framfall och gråter på toaletten fast de inte alltid vet varför.

Men vad stressar vi för. Med våra enkla jobb och simpla nöjen och frihet från ansvar. Stressar över saker som inte finns, över ett ansvar som vi frivilligt tagit på oss (trots att vi inte har någon att lämna över det till). Det är väl ändå inte så stressigt att varenda vaken sekund vara i beredskap och känna att det är något som borde blivit gjort eller inte får glömmas. Det är ju frivilligt. Eller kanske inte. Kanske är det mer samhällsstrukturer det handlar om, som ger oss jobben som verkar så enkla men kör slut på oss, gör att vi knappt har tid för nöjen och bara tar allt ansvar där det inte syns och märks. 

Ansvar. Det är inget man delar på. Det är inget man ber om att få. Det är något man tar.
Gemenskap handlar inte om att få hjälp när man ber om den, det handlar om att få bli sedd innan kraschen kommer.

Fantastiska  konstnären "Villfarelser" (www.villfarelser.nu) säger precis som det känns.

Det värsta är väl att det oftast är någon annan som får en att sluta tro på en själv och bli övertygad om att man bara hittar på och inbillar sig. Som att det där med kvinnofälla, att det skulle vara en grej på riktigt. Jag har det väl inte så jobbigt. Egentligen. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Redo.

Vagnen has arrived. En Mountain buggy duet. Den vann på sina få 63 cm och vettiga pris. Lägenhet, trånga hissar, trånga butiker kombinerat med en ovilja att betala lika mycket som för en begagnad bil (speciellt nu när man vet hur lite man får för vagnar när man ska sälja dom) gjorde valet, inte enkelt, men begränsat. När man har rattat de fjuttiga 63 centimetrarna här hemma och det känns som en gigantisk vagn så antar jag dessutom att 74 centimetrar skulle kännas rätt jobbiga. Sen är det väl som många barnvagns säljare verkar säga Den perfekta vagnen finns inte. Nu ska vi bara våga testköra detta vidunder.

Räkna till 10

Pyret ville gärna åka in till stan, målet var ett besök på Kawaii.se. Det blev två besök. Ett för att titta på allt i evigheter och inte kunna bestämma sig, och ett till för att titta i evigheter och med stor vårda bestämma sig. Vi tog en paus där emellan för att äta buffé på Pizza Hut och hitta vårskor till Polarn, och ge Pyret en chans att bestämma sig. Hon kunde inte bestämma sig. Alltså jag fattar, jag la en ansenlig del av min veckopeng på alla söta saker från Hello Kitty och company, sånt här väcker fortfarande habegär i mig: Men jag hade en liten hylla i lokala leksaksaffären att glo på, inte en affär med prylar från golv till tak. En liten affär, med trånga gångar, inte alls gjorda för att en mamma och syster ska stå och vänta på att Pyret bestämmer sig. Jag tror att jag fick extra mammapoäng för att jag inte stressade, och lät henne gå tillbaka. Möjligen lät jag liiiiite irriterad när hon helt besatt ville förkorta alla andra besök i butiker för att hon inte trodde