Fortsätt till huvudinnehåll

Ett gott råd värt att dela med sig av.

En kurator sa till mig en gång att det enda viktiga att tänka på när man skulle ta svåra beslut i livet var att komma till insikten att det beslut man tog var ett man kunde leva med.
Ett väldigt gott och användbart råd.
Hon pratade också om hur det var lätt att tro att man efter att ha tagit ett svårt beslut skulle uppleva att allt var bra, vilket mycket väl kunde vara, men ofta kände man en lättnad över att ha tagit beslutet samtidigt som man upplevde besvikelse, ilska, sorg och uppgivenhet över att ha behövt välja.
För saken med svåra val är att de sällan handlar om ett bra och ett dåligt val utan oftast handlar om att välja mellan något jobbigt och något annat jobbigt. Eller kanske ska man välja mellan två saker man vill men få lov att välja bort det ena. Eller kanske måste man välja mellan hur verkligheten ser ut och vad man drömmer om. Då vill man bara slippa välja över huvud taget. 

Även om valet är svårt kan alternativet man väljer vara enkelt, just för att det bara är ett alternativ man känner att man kan leva med. Det betyder inte att man ska känna skuld över att det man väljer bort frambringar en massa känslor man istället måste leva med. Fast det kan vara svårt, omkring en finns förhoppningsvis människor som vill att man ska må bra, som kommer kämpa emot att du är ledsen, besviken och arg, vilket lätt får en att känna som att man inte får känna alla dessa känslor. Det får du, det är naturligt, det är din rätt, det är konstigt om ett svårt val inte rör om i ditt känsloliv. Att välja kan mycket väl innebära att man väljer bort, att man försakar, att man förlorar, även om det är till förmån till något annat så är det väl märkligt om du då inte har rätt att ha en sorgeperiod.


När man sedan ska leva med det beslut man tog kan det hända att man med tiden undrar om man valde rätt, just för att valet kan ha medfört konsekvenser som inte känns så roliga. Då kan man se tillbaka och fråga sig själv om man hade kunnat välja annorlunda. Har man valt rätt så blir svaret nej. Då blir det jobbiga förhoppningsvis lite lättare att handskas med även om det fortfarande inte blir enkelt. Om det var enkelt att ta svåra beslut så skulle de väl ändå inte betecknas som svåra.

Nästa gång du står inför ett svårt val, ta den kloka kuratorns råd och fundera på vilket val du kommer kunna leva med, förbered dig på att det kommer följas av en tuff period, kämpa för din rätt att sörja, vara arg och känna besvikelse men känn dig trygg i att du har valt rätt.
Om du dessutom ska ta svåra beslut samtidigt som du är gravid kan det vara värt att ta med i beräkningen att känslorna kommer svajja lite extra.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fika hjälper

Det blev ingen "mormormiddag" idag, som det annars är varje tisdag, för lilla mamsen var krasslig igen. Arvsmassorna krävde att middagen var så lik mormormiddag som den kunde vara, jag kom inte undan med detta alltså: Så jag gjorde fläskfilégratäng med ris och fick ta mig ut för att köpa fika. Då stötte jag på denna lilla raring Jag älskar Nutella. Allt med Nutella är gott, så inte alls överraskande att Nutella biscuits också var gott. De matchar även det ökade sötsuget som jag förstår hör ihop med förklimakteriet, precis som allt annat.  Jag tror att jag räddade tisdagen, även om arvsmassorna saknade sin mormor, morfar och Bobbo. Fika räddar det mesta.