Fortsätt till huvudinnehåll

Vad har ett universitet någonsin lärt någon?

En av lärarna på universitetet påpekade att sådär lagom till tredje terminen brukade en osäkerhet infinna sig bland eleverna. Det var vanligt att börja ifrågasätta om man valt rätt, om utbildningen var bra, om det var vad man ville, om man trivdes, och med det brukade avhoppen dyka upp.
Det stämmer säkert.
Fast att jag sitter och känner mig osäker beror nog mycket på attityden till utbildningen från de som inte går den.
Om någon är utbildad elektriker ifrågasätter man inte att hen kan mer om el än en själv. Om någon är utbildad jurist ifrågasätter man inte om hen kan mer om lagen än en själv. Om någon är utbildad sjuksköterska eller läkare ifrågasätter man inte att hen kan mer om vård och sjukdomar än en själv. Om någon är utbildad arkitekt ifrågasätter man inte att hen kan mer om strukturer och byggnader än en själv.
Ni förstår poängen?
Men om man läser till socionom. Inte kan väl jag mer om de ämnen jag läser än de som inte har läst dem heller. Inte kommer vi kunna mer om hur människor fungerar, hur lagarna ser ut eller hur samhället är sammansatt, så fånigt. Det är väl sådant man kan bara genom att ha livserfarenhet, genom att prata med folk, genom att läsa Aftonbladet.
Det känns nedslående. Mina kunskaper som målare blev aldrig ifrågasatta, mina kunskaper om blommor blev ofta efterfrågade och då hade jag "bara" lärlingsbakgrund. Men mina kunskaper kring människan och samhället efter avslutad mentalskötarutbildning, 5 års arbetslivserfarenhet från äldreomsorg och psykiatrin och ett års högskolestudier med blivande kandidatexamen som socionom betyder inte alls så mycket tydligen.

När så människosynen och samhällssynen rasar samman, rasismen brer ut sig, när rent felaktiga påståenden inte kan överröstas med fakta, när enskilda individer ska klumpas ihop till ett "dom där", samtidigt som man har fakta, när man är utbildad att förstå och se en annan vinkel. Då blir man lite tveksam, vad ska jag med den här utbildningen till?
Om allt jag lär mig, allt jag läser, allt jag hör ska misstas för åsikter. När människor pratar med en läkare om sjukdomar så är det ingen som antar att läkaren svarar med personliga åsikter, de tar för givet att det är hens kunskap från utbildningen som talar. Om jag svarar så är det tydligen inte den kunskap jag förvärvar mig som svarar, utan min personliga åsikt.
Så förutom att utbildningen kommer ses som en kandidatexamen i personliga åsikter så kommer jag sen sitta med något slags arbete där jag har begränsade resurser att göra det jag är utbildad till.
Grejt.

Det mest ironiska med det hela är väl kanske att utbildningen också gör att jag sitter med kunskapen för att förstå varför jag inte blir lyssnad på och varför jag blir misstrodd. Jag kan förklara och förstå varje enskild persons specifika anledning till att min kunskap bemöts med en suck. Frågan är om det är värt sju terminers studielån.

Kommentarer

Anonym sa…
Numera finns doktor Google så sjuksköterskor och läkare blir ifrågasatta både nu och då av personer utan egentlig kunskap..

/MF
B.o.B. sa…
Sant, Google regerar :D

Tänker ändå att det är en distinktion mellan utbildning och utbildning, jag märker i alla fall en ordentlig skillnad i attityd gentemot mina olika yrkeskunskaper. Men kanske just för att det är svårare att Googla de ämnen vi berör, som oftast mynnar ut i hundra olika "det beror på", än att Googla sjukdomar?

För övrigt väntar jag på att Google ska avliva myten om att man blir förkyld av att bli kall, för den bara vägrar dö. :D
B.o.B. sa…
Sant, Google regerar :D

Tänker ändå att det är en distinktion mellan utbildning och utbildning, jag märker i alla fall en ordentlig skillnad i attityd gentemot mina olika yrkeskunskaper. Men kanske just för att det är svårare att Googla de ämnen vi berör, som oftast mynnar ut i hundra olika "det beror på", än att Googla sjukdomar?

För övrigt väntar jag på att Google ska avliva myten om att man blir förkyld av att bli kall, för den bara vägrar dö. :D
Anonym sa…
Tyvärr tror jag att senaste rönet är att man lättare blir sjuk när man är kall ��

/MF
B.o.B. sa…
Lättare, som i att virus är mer motståndskraftiga vid kyla, kroppen känsligare och smitta sprids lättare inomhus och sånt, eller att man blir sjuk av själva kalla luften, som så många tror? Det är det senare som jag har lite svårt för ;)

Populära inlägg i den här bloggen

Se upp!

Polarn är ganska känslig för myggbett. Hon får många och de blir som kanonkulor. Därför är hon ganska rädd för myggor. Allt smått som flyger piper hon till över, frågar vad det är, och när man svarar så undrar hon om den äter blod. Är det en mygga får hon nästan panik. Häromdagen klagade den lilla damen över ont i benet, men lyckades promenera, hoppa och skutta utan besvär, så vi tänkte inte mer på det. Förrän på kvällen. Då såg vi att hennes ena knä och nedre del av benet var svullet, och att en hård kula fanns strax under knät. Ett litet sår fanns på knät, men utan rodnad eller svullnad. Hon var bombsäker på att det var ett myggbett. Jag tänkte mer att hon ramlat eller hoppat och fått någon slags muskelknuta. Svullnaden var nästan borta följande morgon, och kulan under knät var helt borta. Så jag släppte saken något. Imorse upptäckte jag två myggbett vid ankeln. Vid lunch råkade jag klia lite och ena myggbettet fick ett sår. När jag gick hem tyckte jag att det gjorde ont och spän...

Dagens dag

Jag har ju helt glömt att berätta hur jag maxde den första sommarvarma och soliga dagen på året (i lördags)? Man följer med Cous-cous på en trip till Trosa. Där fanns Vintage sale med olika fynd: Klänning från Espirit. Jacka från Park Lane. Blus från Mixeri och fejkskinnbyxor från H&M. Blus från Vila. Alltsammans för 500:- Efter en promenad i hamnen och genom staden Tog vi en lunch. och glass Men man vill ju inte avsluta dagen när det känns som rena semestern. Så vi åkte till en handelsträdgård där jag inte kunde låta bli att spontanshoppa fler blommor jag inte har plats för. Som en plättar och två oxalis. Vi var ändå inte nöjda, så vi drog vidare till nödvändigheter på Granngården och mer secondhand. Klänning i behov av steamer från In wear. Vintage från Oravais. Efter 9 timmar rundade vi av dagen, alldeles fulltankade med D-vitamin och energi. En helt fantastisk dag.

Rysligt trevligt

Tillsammans med Cous-cous stod vi i kö innan portarna ens öppnat. Vädret var lagom grått och dystert för att passa in i att besöka Kolmårdens Halloween. Det hade på riktigt inte blivit särskilt effektfullt om solen hade skinit som den gjorde igår. Arvsmassorna var inte helt överens om vilken nivå av Halloween de ville utsättas för, så vi började med de mer barnvänliga delarna som Drakskogen och Pumpadalen , för att inte tala om att se alla djur. Snöleoparder ! Pyret hade innan vi åkte tänkt gå med Cous-cous i det lite rysligare delarna, de upplevelse aktiviteter de arrangerat. Men när det var dags att gå in i den första:  Hospitalet,  ville hon att vi så kallade vuxna skulle testa först. Och nä, jag tror inte att hon skulle uppskatta att gå på knölig mark i mörka trånga utrymmen med skådespelare som skriker och skräms. Cous-cous och jag testade på Bakgården också och fick hoppa ännu lite mer när några skrämdes. De får ju lätt mig att tappa kontrollen genom att göra det mörkt...