Fortsätt till huvudinnehåll

Inte ok.

Jag hade en gång en chef som var ytterst talangfull i att få sina anställda att känna sig sämre på det de gjorde än vad de ens var i närheten av att vara. Det var jag medveten om när jag jobbade där och det var anledningen till att jag tog det stora, läskiga beslutet att säga upp mig och sätta mig i skolbänken. Fast det var först efter att jag slutat som jag insåg hur mycket den där talangen påverkade mig och hur skönt det var att få känna sig kompetent emellanåt. Jag lovade mig själv att aldrig igen hamna i sitsen att någon skulle få undervärdera mig, förminska mig, få mig att känna mig sämre än vad jag är.

Sen fick jag barn.

Snipp, snapp, snut så var den sagan slut. Som så många andra vittnar om så möter föräldrar ibland människor som tror att man inte kan, inte vet, skulle ha kunnat missat någon information när man går på bvc, prenumererar på Vi föräldrar och har tillgång till Google.
Det gör mig rosenrasande.
Då menar jag inte tips och väl menade råd, utan det där ifrågasättandet, som att man skulle göra något över huvud taget utan att ha kollat det först. Som att någon förälder inte skulle ha nog med det egna ifrågasättandet av sin förmåga.

Oh no you didn't.

Nej, ingen skulle kunna mer om mina döttrar än jag, de har varit hela mitt liv och min tillvaro i två år. Vi har gått igenom rasande stormar och ljuva kvällar tillsammans och är därför sammanfogade på ett makalöst sätt. Att ens våga tänka tanken att jag, som skapat, burit, närt och tagit om hand dessa små, som avstått och offrat stort och smått i tillvaron, och min egen fysik, inte skulle veta mest och bäst när det gäller mina älsklingar är inte bara en ren förolämpning utan också ofattbart obegåvat.
Att ifrågasätta ett föräldraskap i andra situationer än där föräldrar tappat fotfästet och barnen far illa är inget annat än ett bevis för att man inte har förstått, inte vet, eller har glömt hur det är mitt i det där stormande havet av familjelivet.

När vi tvekar om vi gör rätt som föräldrar och övertygar oss själva om att vi visst kan och vet så ska vi inte behöva få känslan av att vara mindre duglig från någon annan. Att det är så vanligt att föräldrar möts av det där ifrågasättandet  är Inte ok, som programmet på tv3 säger.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fika hjälper

Det blev ingen "mormormiddag" idag, som det annars är varje tisdag, för lilla mamsen var krasslig igen. Arvsmassorna krävde att middagen var så lik mormormiddag som den kunde vara, jag kom inte undan med detta alltså: Så jag gjorde fläskfilégratäng med ris och fick ta mig ut för att köpa fika. Då stötte jag på denna lilla raring Jag älskar Nutella. Allt med Nutella är gott, så inte alls överraskande att Nutella biscuits också var gott. De matchar även det ökade sötsuget som jag förstår hör ihop med förklimakteriet, precis som allt annat.  Jag tror att jag räddade tisdagen, även om arvsmassorna saknade sin mormor, morfar och Bobbo. Fika räddar det mesta.