Fortsätt till huvudinnehåll

Granska mera!

Idag har det varit Källkritikens dag. Det borde blivit mer uppmärksammat kan jag tycka, men jag tycker ju i och för sig att alla dagar ska vara Källkritikens dag.

Några Hur man gör:

Innan man tror på alla vansinniga saker på nätet som mest vill få folk att hata grejer och andra människor, ska man kanske klicka ett par gånger på Google innan man klickar på "gilla" eller "dela". Finns det bättre källor än vad Pelle tycker? Finns det annan forskning? Finns det en motsatt åsikt?

Ett tips är sedan att inte tro på saker bara för att någon med en titel (doktor, polis, lärare, forskare) har undertecknat det du läst. Det innebär bara att du just läst en persons åsikt, inte fakta. För att det ens ska vara fakta från en forskare så ska de ha en korrekt granskad forskningsartikel i ryggsäcken. Med korrekt granskad menar jag inte att hens polare tycker likadant, utan att artikeln granskats av andra, oberoende, forskare enligt konstens alla regler.

Ett annat tips är att generellt vara skeptisk till saker som pekar ut sanningar. Det finns så himla få sanningar, de är så sällsynta att de liksom blir utrotningshotade ju mer du lär dig. Jag vet väldigt få saker som är sanningen, men jag vet en hel massa saker som beror på. Jag vet också en hel massa saker om hur man kan vrida och vända på saker för att få dem att låta som, och visa det, man vill. Lär dig en hel massa om sådant du med så kommer du aldrig orka kolla Facebook igen.

Till sist. Det allra bästa granskningstipset är att granska dig själv. När du tänker något om något, fundera en liten stund på varför du tänkte så. Vem lärde dig det du just baserade din tanke på. Prova att vända på det du just tänkte och se om det låter som att det också skulle kunna vara sant.

Exempel från vad jag hörde på dagens tunnelbanefärd:
"Åsså de där mammorna som bara glor i mobilen istället för att se på sina barn, så självupptagna!"
Man kan ju också tänka så här när man ser en förälder glo i mobilen:
"Där går hen och försöker hinna med att kommunicera med de där vännerna som aldrig hinns med längre, lite i förbifarten."
Eller kanske:
"Där går en förälder som är så pressad från jobbet att hen måste jobba fast hen inte är på plats, galna arbetsliv vi har nu för tiden!
För inte vet jag vad som är sanningen, kanske är det en usel förälder, kanske är det en som bara håller näsan ovan ytan, men det känns lite mindre förbittrande att utgå ifrån att det är en människa som gör sitt bästa, än att tänka att det är en dålig människa.

Så, nu går vi och lägger oss, sen när vi vaknar imorgon försöker (vi försöker allihop, det betyder också att vi alla misslyckas ibland och det är okej, bara man försöker igen sen) vi att:
1. Misstro allt, inklusive våra egna tankar.
2. Tänka tvärtom hela dagen.
3. Utgå ifrån att andra människor vill väl, till dess att just den enskilda individen bevisat oss fel.
4. Undra var alla får allt ifrån.
5. Lära oss om vad som är faktisk forskning och vad som bara kallas för forskning, det finns också att ta reda på via Google.

Livet blir lite roligare om man undrar, ifrågasätter och frågar massor.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Räkna till 10

Pyret ville gärna åka in till stan, målet var ett besök på Kawaii.se. Det blev två besök. Ett för att titta på allt i evigheter och inte kunna bestämma sig, och ett till för att titta i evigheter och med stor vårda bestämma sig. Vi tog en paus där emellan för att äta buffé på Pizza Hut och hitta vårskor till Polarn, och ge Pyret en chans att bestämma sig. Hon kunde inte bestämma sig. Alltså jag fattar, jag la en ansenlig del av min veckopeng på alla söta saker från Hello Kitty och company, sånt här väcker fortfarande habegär i mig: Men jag hade en liten hylla i lokala leksaksaffären att glo på, inte en affär med prylar från golv till tak. En liten affär, med trånga gångar, inte alls gjorda för att en mamma och syster ska stå och vänta på att Pyret bestämmer sig. Jag tror att jag fick extra mammapoäng för att jag inte stressade, och lät henne gå tillbaka. Möjligen lät jag liiiiite irriterad när hon helt besatt ville förkorta alla andra besök i butiker för att hon inte trodde

Resande lätt

Så följde vi med herr B.o.B. på semester. Jag visste att vi skulle till Spanien, och att vi skulle till två ställen, men inte riktigt säker på i vilken ordning eftersom jag inte alls varit involverad i planeringen. Det var hit vi skulle först: Fast vi kom nästan inte hit alls.  Herr B.o.B. sa att vi skulle vara på flygplatsen en timme innan planet gick, vilket var klockan 5. För att ta oss dit skulle vi alltså ta nattbuss och sedan Arlandaexpress, vi skulle åka redan klockan 3.05 för att ha marginal.  När vi mitt i natten väntar på bussen läser herr B.o.B. att det nog var så att man behövde checka in 2 timmar innan, om en timme alltså.  Ingen taxi fanns vid taxistoppet och en Uber skulle dyka upp först efter 30 minuter.  Till sist åkte en taxi förbi, mitt i natten. Vi hann till Arlanda med 15 minuter marginal. Polarn var övertygad om att hon inte skulle tycka om att flyga, det var hon för fem år sedan också när vi flög senast. Precis som då tyckte hon sedan att start och la