Fortsätt till huvudinnehåll

Hjälpreda.

Polarn är ju lite olik sin syster. Minst sagt.

Exempel 1;  idag besökte vi en lekplats med en rutschkana som krävde ett visst klättrande för att nås. Som att barnen skulle klättra upp för en stege, klättra upp för en liten klättervägg, genom ett hål, vända sig och klättra upp för en till liten klättervägg. Det var den enkla vägen.
Pyret vägrade ens prova, medan Polarn drog iväg som en iller och störtade nedför den tubformade rutschkanan och kutade iväg för att klättra och åka igen.
Pyret kände efter lite när vi gick iväg och gungade och kom fram till att hon ville prova hon med trots allt, och Polarn var stolt som en tupp över att få visa hur det skulle gå till. För till saken hör att som förälder kom du inte in och kunde hjälpa till, man kunde bara "coacha" vid sidan om. Med en hel del av den varan fick hon till sist det, medan hon blev varvad några gånger av Polarn. 

Exempel 2; vid middagen. Polarn ville ha grönsaker. Punkt. Pyret ville inte ha en enda grönsak. Punkt.

Polarn ville gärna hjälpa till att göra middagen, så det fick hon. Hon skar all paprika, gurka, oliver och salladsost, rev morötterna och slevade i torkade tomater. Jag stod enbart för avacado, plommontomater och att skölja sallad. Det tog ju tio gånger så lång tid som om jag gjort det själv, dels för att hon skulle smaka på allt, men mest för att hon var noggrann. Fast det var det ju så värt.

Pyret är rädd för att skära sig, riva sig och bli kladdig. Om hon råkar skära sig, riva sig eller bli kladdig så vill hon inte mer. Polarn säger "hoppsan!" och skrattar medan hon påminner sig själv att vara försiktig, eller ber om hjälp.

Dilemmat med att ha två så olika arvsmassor blir att det är jäkligt svårt att behandla dem lika. Jag utgår ifrån att i de flesta fall så är de nu mer så nära varandra utvecklingsmässigt att de får lika och samma. Samma filmer, böcker, leksaker, ansvar, lika mycket lördagsgodis, lika stora portioner, lika mycket tid. Men så är den ena en sådan som behöver mycket stöd, tålamod och en trygg famn, medan den andra kan själv, är helt orädd och mest gillar att kramas för kramadets skull och inte så mycket för att känna säkerhet.

Det blir ju lätt lite obalans.
Jag försöker verkligen att inte, under några omständigheter, säga saker som "Men din syster, din lillasyster, kan/vill/vågar." Jag är säker på att det är rena döden. Jag försöker också verkligen att ha tålamod att stötta Pyret så mycket och länge hon behöver och förklara att det är helt okej att vara rädd, tveksam och orolig, trots att Polarn kan/vill/vågar. 
Men helt ärligt så är det svårt. Det är svårt att uppmuntra Polarns pondus samtidigt som jag ska stötta Pyret i hennes osäkerhet, utan att hon känner sig jämförd med sin syster. 
Exempelvis så måste vi uppmuntra Polarns akrobatiska äventyrslusta när hon orädd klättrar iväg, samtidigt som Pyret måste få höra att det är okej att stå precis bredvid och vara rädd. 

"Ja, jag såg vad du gjorde, bra Polarn!"

"Det är helt okej om du inte vill klättra Pyret, då behöver du inte, du kan göra något annat."

"Ja, klättra iväg igen du Polarn!"

Sen ska man kanske försöka uppmuntra och ta hjälp av lillasystern som så gärna vill hjälpa sin storasyster, fast utan att storasyster känner press eller krav på att vara lika tuff som lillasyster. Om man ska hjälpa Pyret att våga pusha sig själv lite, då kanske en modig lillasyster kan vara en bra förebild, eller blir det att lillasyster vågar för mycket push?

Men ni hör, jag vet ju varken ut eller in. 
Så istället går jag tillbaka till grundtanken kring föräldraskap:
"Jag gör så gott jag kan och älskar dem båda med vartenda liten cell i kroppen. Det kommer räcka."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Räkna till 10

Pyret ville gärna åka in till stan, målet var ett besök på Kawaii.se. Det blev två besök. Ett för att titta på allt i evigheter och inte kunna bestämma sig, och ett till för att titta i evigheter och med stor vårda bestämma sig. Vi tog en paus där emellan för att äta buffé på Pizza Hut och hitta vårskor till Polarn, och ge Pyret en chans att bestämma sig. Hon kunde inte bestämma sig. Alltså jag fattar, jag la en ansenlig del av min veckopeng på alla söta saker från Hello Kitty och company, sånt här väcker fortfarande habegär i mig: Men jag hade en liten hylla i lokala leksaksaffären att glo på, inte en affär med prylar från golv till tak. En liten affär, med trånga gångar, inte alls gjorda för att en mamma och syster ska stå och vänta på att Pyret bestämmer sig. Jag tror att jag fick extra mammapoäng för att jag inte stressade, och lät henne gå tillbaka. Möjligen lät jag liiiiite irriterad när hon helt besatt ville förkorta alla andra besök i butiker för att hon inte trodde

Resande lätt

Så följde vi med herr B.o.B. på semester. Jag visste att vi skulle till Spanien, och att vi skulle till två ställen, men inte riktigt säker på i vilken ordning eftersom jag inte alls varit involverad i planeringen. Det var hit vi skulle först: Fast vi kom nästan inte hit alls.  Herr B.o.B. sa att vi skulle vara på flygplatsen en timme innan planet gick, vilket var klockan 5. För att ta oss dit skulle vi alltså ta nattbuss och sedan Arlandaexpress, vi skulle åka redan klockan 3.05 för att ha marginal.  När vi mitt i natten väntar på bussen läser herr B.o.B. att det nog var så att man behövde checka in 2 timmar innan, om en timme alltså.  Ingen taxi fanns vid taxistoppet och en Uber skulle dyka upp först efter 30 minuter.  Till sist åkte en taxi förbi, mitt i natten. Vi hann till Arlanda med 15 minuter marginal. Polarn var övertygad om att hon inte skulle tycka om att flyga, det var hon för fem år sedan också när vi flög senast. Precis som då tyckte hon sedan att start och la