Fortsätt till huvudinnehåll

Stackars barn.

Jag är vansinnigt glad för att jag inte är tonåring idag, det verkar, för mig, vara en än mer utsatt tid idag, än det var på min tid.
Det som stör mig mest är nog att den eviga "barn är barn" förklaringen blir så absurd i det hårda och moderna, klimatet.
När barn beter sig som vuxna, kriminella vuxna, är det fortfarande bara barn som gör dumma saker sådär som barn gör då?

Det är upprepade stölder på din arbetsplats, skulle det bli polisanmält?
Någon stjäl från barn på skolan, men det är inte policy att skolan polisanmäler.
Idag har barn dyrbara saker, mycket mer dyrbara saker än när jag var barn, att någon snor en Kalle Anka tidning är en annan sak än att någon snor en mobiltelefon. Snatteri i skolan får liksom en annan dimension med tanke på vad barn äger idag.

Några, för dig vagt bekanta personer, stoppar dig, slår dig och hotar dig vid upprepade tillfällen, skulle du polisanmäla?
Några, för tonåringen vagt bekanta personer, stoppar, slår och hotar tonåringen vid upprepade tillfällen, men tonåringen tvekar att anmäla.
I tonåringars värld, och ofta i skolans värld, är bråk, hot och trakasserier på något vis okej, för barn är barn. Men var går gränsen? När är det rackarungar, när är det bråkstakar, när är det mobbare, när är det våldsmän/kvinnor?

Mitt hjärta brister lite för alla de tonåringar som får ta skit på nätet, blir slagna och trakasserade, på sin arbetsplats.
Jag som vuxenstudent skulle aldrig acceptera att bli behandlad så, samhället skulle inte acceptera att jag blir behandlad så. Men trots alla antimobbnings kampanjer och likabehandlingsplaner så händer väldigt lite i skolans värld.
Det har alltid varit bråk mellan barn, det är bättre att de löser det själva, bla bla, skitsnack.
Vi har haft andra beteenden i samhället som har varit accepterade tills vi har kommit på hur korkade och trångsynta de har varit, det här är ett av de beteenden som det borde jobbas hårdare för att utrotas.

Jag förstår inte hur den här frågan kan valsa runt i samhället med jämna mellanrum utan att komma någon vart, att bli värre istället för bättre. I kampen mot andra orättvisor, förtryck och fördomar, kan man i alla fall se små myrsteg framåt vartefter attityder förändras, men här går det bara bakåt i evolutionen.

Jag är vansinnigt glad att jag inte är tonåring idag, och hoppas att utvecklingen hinner gå framåt tills dess att jag, med lite tur, har en egen tonåring.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Räkna till 10

Pyret ville gärna åka in till stan, målet var ett besök på Kawaii.se. Det blev två besök. Ett för att titta på allt i evigheter och inte kunna bestämma sig, och ett till för att titta i evigheter och med stor vårda bestämma sig. Vi tog en paus där emellan för att äta buffé på Pizza Hut och hitta vårskor till Polarn, och ge Pyret en chans att bestämma sig. Hon kunde inte bestämma sig. Alltså jag fattar, jag la en ansenlig del av min veckopeng på alla söta saker från Hello Kitty och company, sånt här väcker fortfarande habegär i mig: Men jag hade en liten hylla i lokala leksaksaffären att glo på, inte en affär med prylar från golv till tak. En liten affär, med trånga gångar, inte alls gjorda för att en mamma och syster ska stå och vänta på att Pyret bestämmer sig. Jag tror att jag fick extra mammapoäng för att jag inte stressade, och lät henne gå tillbaka. Möjligen lät jag liiiiite irriterad när hon helt besatt ville förkorta alla andra besök i butiker för att hon inte trodde

Resande lätt

Så följde vi med herr B.o.B. på semester. Jag visste att vi skulle till Spanien, och att vi skulle till två ställen, men inte riktigt säker på i vilken ordning eftersom jag inte alls varit involverad i planeringen. Det var hit vi skulle först: Fast vi kom nästan inte hit alls.  Herr B.o.B. sa att vi skulle vara på flygplatsen en timme innan planet gick, vilket var klockan 5. För att ta oss dit skulle vi alltså ta nattbuss och sedan Arlandaexpress, vi skulle åka redan klockan 3.05 för att ha marginal.  När vi mitt i natten väntar på bussen läser herr B.o.B. att det nog var så att man behövde checka in 2 timmar innan, om en timme alltså.  Ingen taxi fanns vid taxistoppet och en Uber skulle dyka upp först efter 30 minuter.  Till sist åkte en taxi förbi, mitt i natten. Vi hann till Arlanda med 15 minuter marginal. Polarn var övertygad om att hon inte skulle tycka om att flyga, det var hon för fem år sedan också när vi flög senast. Precis som då tyckte hon sedan att start och la