Fortsätt till huvudinnehåll

Rättvisa

Att det ska vara så svårt, det där med rättvisa.
Vad är ens rättvist? Det som är rättvist för mig är orättvist för någon annan. Inte ens när orättvisan är helt uppenbar för flera, hindrar det en del från att bara inte se det. Ofta för att de är så upptagna med sin egen känsla av orättvisa tror jag. 

Ibland är det något lite skämmigt att efterfråga också, det slängs fram kommentarer om att "Men måste det vara någon slags milimeterrättvisa?". Och då krymper den som efterfrågar rättvisan, och säger nej. För i den formuleringen låter man ju som ett litet barn, den som vill att glassbiten och saften i glaset mäts med linjal. Inte vill man vara så som vuxen?
Men, egentligen, varför inte? Är det så fel att vilja eftersträva mesta möjliga rättvisa alltid?

Jag har haft flera situationer den senaste tiden där jag strävat efter rättvisa och blivit bemött med attidyden som lämnar smak av att jag är lite tjatig, småaktig, fånig, naiv, och irriterande. Allt som används för att förminska någon. För att jag strävar efter att det ska vara lika.

Det är dock mycket märkligt att de som bemöter personer som strävar efter rättvisa med de där argumenten som andas att man är lite fånig och barnslig, är alltid de som har mer. De i maktposition, de med större andel av något, de i det vinnande laget. "Äsch, det kan väl inte alltid vara helt 50/50 heller?

Och jag vet att det är svårt med rättvisa. Ibland är det inte helt lätt att dela lika och att jämföra. Hur jämför man två godispåsar när personerna som ska dela lika gillar olika godisar? Mäter man antal godisar, vikten, priset? Det är ju en diskutera-i-bikupor-fråga utan tydliga svar. Men jag har bestämt mig för att göra mitt allra bästa för att inte försöka ursäkta eller vifta bort någons krav på rättvisa. Istället ska jag försöka förklara hur jag tänker att det kan vara, eller kan bli, rättvist. Särskilt med arvsmassorna. De ska tusan få med sig en irriterande förmåga att kräva att det är så rättvist som det går att få.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Räkna till 10

Pyret ville gärna åka in till stan, målet var ett besök på Kawaii.se. Det blev två besök. Ett för att titta på allt i evigheter och inte kunna bestämma sig, och ett till för att titta i evigheter och med stor vårda bestämma sig. Vi tog en paus där emellan för att äta buffé på Pizza Hut och hitta vårskor till Polarn, och ge Pyret en chans att bestämma sig. Hon kunde inte bestämma sig. Alltså jag fattar, jag la en ansenlig del av min veckopeng på alla söta saker från Hello Kitty och company, sånt här väcker fortfarande habegär i mig: Men jag hade en liten hylla i lokala leksaksaffären att glo på, inte en affär med prylar från golv till tak. En liten affär, med trånga gångar, inte alls gjorda för att en mamma och syster ska stå och vänta på att Pyret bestämmer sig. Jag tror att jag fick extra mammapoäng för att jag inte stressade, och lät henne gå tillbaka. Möjligen lät jag liiiiite irriterad när hon helt besatt ville förkorta alla andra besök i butiker för att hon inte trodde

Resande lätt

Så följde vi med herr B.o.B. på semester. Jag visste att vi skulle till Spanien, och att vi skulle till två ställen, men inte riktigt säker på i vilken ordning eftersom jag inte alls varit involverad i planeringen. Det var hit vi skulle först: Fast vi kom nästan inte hit alls.  Herr B.o.B. sa att vi skulle vara på flygplatsen en timme innan planet gick, vilket var klockan 5. För att ta oss dit skulle vi alltså ta nattbuss och sedan Arlandaexpress, vi skulle åka redan klockan 3.05 för att ha marginal.  När vi mitt i natten väntar på bussen läser herr B.o.B. att det nog var så att man behövde checka in 2 timmar innan, om en timme alltså.  Ingen taxi fanns vid taxistoppet och en Uber skulle dyka upp först efter 30 minuter.  Till sist åkte en taxi förbi, mitt i natten. Vi hann till Arlanda med 15 minuter marginal. Polarn var övertygad om att hon inte skulle tycka om att flyga, det var hon för fem år sedan också när vi flög senast. Precis som då tyckte hon sedan att start och la