Fortsätt till huvudinnehåll

Annorstädes.

Mammakompisen och jag tog med oss anledningarna till att vi träffades och tog en weekend i Uppsala. Pyret och mammakompisens arvsmassa har ju blivit så stora nu att de kan uppskatta andra slags utflykter. Så jag gick emot alla mammainstinkter och tråkiga kommentarer och tog bara med mig en arvsmassa. 

En enkel pendeltågsresa bort kunde vi börja med att promenera till Uppsala slott. Förutom att vi kunde ladda med lunch, fanns det en Bamseutställning som kallades för Bamsemysteriet på Fredens hus. Vi löste mysteriet.

Fortsatt i barnsagornas tecken fick våra arvsmassor springa av sig i Pelle Svanslös lekpark. Varför anstränger sig inte fler för att ordna lekparker med lite mer fantasi och finess kan man undra. Så himla mysigt.

Mer promenerande resulterade i ett besök i Domkyrkan. Förutom att arvsmassorna frågade om varenda grav och vi kunde svara på typ tre (dags att fräscha upp historiekunskaperna, fast jag fick ett B i historia), så besökte vi också skattkammaren i tornet. Mest spännande var det nog att de fick varsin ficklampa att spana på skatterna med, även om de också såg kungakronor och svärd.

Med middag och glass i magen begav vi oss till hotellet med trötta bihang. Utsikten från hotellrummet lämnade möjligen lite att önska (ja, det är en mataffär). Men sängen var skön och till morgonen serverade de en härlig hotellfrukost. 
Jag tänkte att om jag skulle bli serverad frukost varje morgon tills jag dör, så skulle jag vara så mycket lyckligare. Jag får aldrig nog. 

Dag två begav vi oss till Biotopia. Arvsmassorna fick bli skrämda av djur- och naturutställningar i mörka passager, och bli undervisade om fossiler. Lektionen var nyttig även för mig och tävlingsmänniskan fick påminnas om att fossiljakten i sandlådan var till för att barnen skulle hitta fossiler, inte jag.

En fossil man hittade fick man ta med sig, Pyret valde en huvudfoting. Coolt.

Jag tyckte det var spännande med fossiler, så hon fick också en Fossil-box och en pyssel- och lärobok i ämnet. Vi köpte till Polarn också med förbehållet att Pyret skulle lära Polarn allt hon själv fått lära sig. Man kan ju försöka smitta sin entusiasm.

En fantastisk lunch intogs innan vi promenerade vidare. Inte alltid man får så lyckad A) smörgås, och B) vegetariskt alternativ, för en hundring. 

Sen fortsatte vi i historiens tecken och kollade in lite dinosaurier och mineraler och grejer. Jag kände igen att jag måste fräscha upp mina kunskaper kring jordens uppkomst och utveckling (jag fick ju för bövelen ett A i biologi!). För mycket frågor med för lite svar är väl en bra sammanställning, för de små liven frågar ju inte om det som går att läsa sig till på skyltarna minsann. 

Mest av allt, mellan go'fikor, promenader, museum och måltider så har våra arvsmassor varit fantastiska. Dels har de var för sig varit på mestadels gott humör, uthålliga och intresserade. Men de har också varit fantastiska kompisar tillsammans. Även om jag gjorde resan med ryggskott, vilket antingen var en bravur eller sanslöst korkat, så har jag också haft en fantastisk helg. Nu har jag så ont att jag egentligen vill avlida, men det har varit så värt det. Att få spendera helgen "ensam" med min fina Pyret har varit en underbar upplevelse.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fika hjälper

Det blev ingen "mormormiddag" idag, som det annars är varje tisdag, för lilla mamsen var krasslig igen. Arvsmassorna krävde att middagen var så lik mormormiddag som den kunde vara, jag kom inte undan med detta alltså: Så jag gjorde fläskfilégratäng med ris och fick ta mig ut för att köpa fika. Då stötte jag på denna lilla raring Jag älskar Nutella. Allt med Nutella är gott, så inte alls överraskande att Nutella biscuits också var gott. De matchar även det ökade sötsuget som jag förstår hör ihop med förklimakteriet, precis som allt annat.  Jag tror att jag räddade tisdagen, även om arvsmassorna saknade sin mormor, morfar och Bobbo. Fika räddar det mesta.