Fortsätt till huvudinnehåll

Förebygga.

På jobbet togs vid ett personalmöte risken för sekundär traumatisering upp. Hur vårdpersonal som arbetar med att möta människor som mår dåligt, och tar del av deras svåra händelser och livsöden, själva riskerar att utveckla en känslomässig stress och sårbarhet. Vi diskuterade hur vi på bästa sätt ska minimera riskerna för det på arbetstid, men också hur viktigt det är att tillvaron utanför arbetet kan väga upp för det vi möts av i arbetet. 


Eftersom man spenderar så mycket tid på sitt arbete så är det lätt hänt att om vi hela dagarna får höra om hur hemskt människor kan bete sig mot varandra, vilka öden människor kan drabbas av och hur tufft personer kan ha det, så blir det vår bild av livet.
Så vi satt där på vårt personalmöte och diskuterade hur vi skulle göra vår fritid till en fristad, en motvikt, en fin plats. Några övade Mindfullness, några tränade, någon hade sin trädgård, någon spelade instrument, några av oss nämnde familjelivet (eftersom vi hade småbarn och då är de ens fritid).
Jag kom fram till att jag har minimerat att läsa nyhetsrapporteringar och flödet på Facebook, jag försöker ägna min tv-tid åt komedier och stand-up och jag försöker göra saker som är kul när vi är lediga.

Idag gick det sådär. 

Vi åkte in till stan för att gå på bio. Första chocken kom över hur jädrans kallt det var, inte skönt alls. 

Innan bion provade vi på det här haket:

Jag har hört talas om Gnarly men kan inte komma på om det var positivt eller negativt. Det egna omdömet blev att barnhambugraren var minimal, barnkycklingen för seg och serverades med stark (till och med för stark för mig) dip-sås, vegoburgaren var okej men varken mer eller mindre, prissättningen matchade inte kvaliteten. Lite besviken alltså.

Sen gick vi på bio. Arvsmassorna valde film.
Jag höll på att somna efter halva filmen och fick på riktigt nypa mig själv hårt för att inte somna. Jag dåsade ändå till ett par gånger. Visserligen är jag grymt trött just nu, så det var kanske inte bara filmens fel, men den var också fullkomligt dötrist. Jag gillar ju barnfilmer generellt, så mer besvikelse. 

När vi kom hem städade jag. Wow. Och jag avslutar dagen med grym värk från en cysta.

Inte den mest roande dagen alltså, inte fylld av positiva upplevelser och fina minnen. Imorgon ska vi vara barnvakt, så inga större upplevelser då heller antar jag. Vågskålen är inte optimalt fördelad.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fika hjälper

Det blev ingen "mormormiddag" idag, som det annars är varje tisdag, för lilla mamsen var krasslig igen. Arvsmassorna krävde att middagen var så lik mormormiddag som den kunde vara, jag kom inte undan med detta alltså: Så jag gjorde fläskfilégratäng med ris och fick ta mig ut för att köpa fika. Då stötte jag på denna lilla raring Jag älskar Nutella. Allt med Nutella är gott, så inte alls överraskande att Nutella biscuits också var gott. De matchar även det ökade sötsuget som jag förstår hör ihop med förklimakteriet, precis som allt annat.  Jag tror att jag räddade tisdagen, även om arvsmassorna saknade sin mormor, morfar och Bobbo. Fika räddar det mesta.