Fortsätt till huvudinnehåll

Årets böcker

Polarn och jag hade som mål att bräcka förra årets notering på 30 böcker tillsammans och det klarade vi med god marginal; vi landade på 38. Jag minskade mitt bidrag med några böcker och uppnådde 21, men Polarn ökade då hon bland annat plöjde många Dagbok för alla mina fans och är inne på sista boken i samlingen. Det vill säga att hon inte bara ökade antalet böcker utan även svårighetsgrad och sidor.

Det blev en brokig samling böcker som bläddrades för min del, som det brukar vara, och här kommer en kort redovisning, inte i läsordning:

Det blev tre böcker av Jonas Hassen Khemiri:
Pappaklausulen
Ett öga rött 
Allt jag inte minns 
Jag tycker om hans stil att bygga en berättelse men blev inte jätteförtjust i Allt jag inte minns, jag tycker den blev lite för rörig för mig med allt hoppande mellan personer och tid. Ett öga rött och Pappaklausulen var fina skildringar av familjer ur framförallt barnens perspektiv. 

Socialt perspektiv fanns så klart med i några av böckerna:
Ett ord för blod av Fayse Idle. En skildring av gängkriminalitet från de anhörigas perspektiv. Viktigt att få en inblick i hur tankarna och känslorna går hos de som befinner sig närmast rubrikerna.  
När ingen lyssnar av Diamant Salihu. Hur materialet från Encrochat togs fram, spelet och samarbetet över gränserna kring det och hur det påverkade de kriminella nätverken. Jag tyckte bättre om författarens andra bok Tills alla dör, som var mer flytande på något sätt. Denna bok kändes lite stolpig och mest som ett redovisade av en stor mängd material. Men intressant likaväl.
Shuggie Bain av Douglas Stuart. Lite lätt baserat på författarens egna erfarenheter och en riktig käftsmäll till berättelse om en pojkes uppväxt i Glasgow med en mamma som kämpade med ett alkoholberoende. 
Utrensning av Sofi Oksanen. En prisvinnande roman om två kvinnors utsatthet i krig och fattigdom. Mörk och tung läsning.
Jävla karlar av Andrev Walden. Som krönikör är han träffsäker och rolig, som författare träffsäker och rörande, vilket renderade i Augustpriset 2023. I boken skildras en pojkes uppväxt tillsammans med en mamma som inleder relationer med män som lämnar en del att önska. Jag hoppas på fler böcker framöver.
Havsmannen av Carl-Johan Vallgren Även om det var en märklig berättelse om några som finner en manlig sjöjungfru så var det också en brutal skildring av utanförskap, utsatta barn och missbruk. Otroligt stark bok.
Ett liv värt att leva av Christian Rück Kollegan gick och vann Augustpriset för denna bok där ämnet självmord vrids och vänds på. 

Lite faktaböcker blev det också: 
Djupsinne; hur bläckfisken började tänka av Peter Godrey-Smith Om just bläckfiskar, som är så förunderliga varelser, de vill man väl veta mer om. Den här boken var full av fakta, men också rätt svår att ta sig igenom, det blev många partier med känsla av redovisning snarare än berättande.
50 djur som ändrat historiens gång av Eric Chaline Mer om djur! Det lät så spännande men blev inte så värst intressant. Kanske mer att läsa för barn om man förenklar texten lite. 

Sedan en brokig skara av romaner:
Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson Fina och välskrivna människoporträtt, som att tjuvkika in i andras liv. 
Pojkarna av Jessica Shiefauer En märklig berättelse om några tonårstjejer som kommer över en blomma som förvandlar dem till pojkar. Udda och speciell.
Hemmet av Mats Strandberg Sräckis av Sveriges Stephen King. Utspelar sig på ett ålderdomshem med fler boenden än gamlingar. 
Magnificat av Linnea Axelsson En kort roman om en kvinna som får besök av sin döda expojkvän. Mystisk och rörig med många undertoner och hopp i tid och rum.
Tjockdrottningen av Moa Herngren Inte en favorit, skriven som en "chicklit", förutsägbar och ytlig.
Mitt dåliga samvete av Stina Hjelm En illustrerad dagbok om singelliv.
Presidentens hatt av Antione Laurain. En lustig berättelse om en hatt som byter ägare och hur deras liv förändras. En feelgod-bok helt enkelt.
Stormberget av Liza Marklund. Sista delen i en deckar-trilogi. Jag tyckte mycket om de första två böckerna och upplevde att författaren hittat en annan stil i sina deckare. En stil jag trivdes bättre med. Men den avslutande delen var jag inte så förtjust i, berättelsen blev uppskruvad och överdriven.
Djävulsgreppet av Lina Wolff Om våld i nära relation. Med annorlunda karaktärer och en spännande berättarteknik. 
Det är ännu en bok av Lina Wolff som kommer vara första lästa boken 2025 och i år satsar jag på att läsa mer i böcker och mindre på skärm. 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Se upp!

Polarn är ganska känslig för myggbett. Hon får många och de blir som kanonkulor. Därför är hon ganska rädd för myggor. Allt smått som flyger piper hon till över, frågar vad det är, och när man svarar så undrar hon om den äter blod. Är det en mygga får hon nästan panik. Häromdagen klagade den lilla damen över ont i benet, men lyckades promenera, hoppa och skutta utan besvär, så vi tänkte inte mer på det. Förrän på kvällen. Då såg vi att hennes ena knä och nedre del av benet var svullet, och att en hård kula fanns strax under knät. Ett litet sår fanns på knät, men utan rodnad eller svullnad. Hon var bombsäker på att det var ett myggbett. Jag tänkte mer att hon ramlat eller hoppat och fått någon slags muskelknuta. Svullnaden var nästan borta följande morgon, och kulan under knät var helt borta. Så jag släppte saken något. Imorse upptäckte jag två myggbett vid ankeln. Vid lunch råkade jag klia lite och ena myggbettet fick ett sår. När jag gick hem tyckte jag att det gjorde ont och spän...

Dagens dag

Jag har ju helt glömt att berätta hur jag maxde den första sommarvarma och soliga dagen på året (i lördags)? Man följer med Cous-cous på en trip till Trosa. Där fanns Vintage sale med olika fynd: Klänning från Espirit. Jacka från Park Lane. Blus från Mixeri och fejkskinnbyxor från H&M. Blus från Vila. Alltsammans för 500:- Efter en promenad i hamnen och genom staden Tog vi en lunch. och glass Men man vill ju inte avsluta dagen när det känns som rena semestern. Så vi åkte till en handelsträdgård där jag inte kunde låta bli att spontanshoppa fler blommor jag inte har plats för. Som en plättar och två oxalis. Vi var ändå inte nöjda, så vi drog vidare till nödvändigheter på Granngården och mer secondhand. Klänning i behov av steamer från In wear. Vintage från Oravais. Efter 9 timmar rundade vi av dagen, alldeles fulltankade med D-vitamin och energi. En helt fantastisk dag.

Rysligt trevligt

Tillsammans med Cous-cous stod vi i kö innan portarna ens öppnat. Vädret var lagom grått och dystert för att passa in i att besöka Kolmårdens Halloween. Det hade på riktigt inte blivit särskilt effektfullt om solen hade skinit som den gjorde igår. Arvsmassorna var inte helt överens om vilken nivå av Halloween de ville utsättas för, så vi började med de mer barnvänliga delarna som Drakskogen och Pumpadalen , för att inte tala om att se alla djur. Snöleoparder ! Pyret hade innan vi åkte tänkt gå med Cous-cous i det lite rysligare delarna, de upplevelse aktiviteter de arrangerat. Men när det var dags att gå in i den första:  Hospitalet,  ville hon att vi så kallade vuxna skulle testa först. Och nä, jag tror inte att hon skulle uppskatta att gå på knölig mark i mörka trånga utrymmen med skådespelare som skriker och skräms. Cous-cous och jag testade på Bakgården också och fick hoppa ännu lite mer när några skrämdes. De får ju lätt mig att tappa kontrollen genom att göra det mörkt...