Fortsätt till huvudinnehåll

Rättighet.

Jag läser om föräldern som anmält barnens skola för brott mot skollagen på grund av fruktstunden.

Min spontana tanke är att det är en rättighet för alla barn att äta en frukt om dagen.
Föräldern påpekar i sin anmälan att för dem, som har tre barn skulle det innebära en kostnad på mellan 1140 och 1710 kr/år (alltså mellan 95 och 142kr/mån.)
Kalla mig elak nu, men so what!?
Om problemet är att man som förälder inte har råd att ge sina barn en frukt om dagen, så är problemet av en annan art än att skolan har fruktstund och därför inte är helt avgiftsfri.
Skolan ska vara avgiftsfri.
Men föräldrar ska också ge sina barn en frukt om dagen, det är inget krav, det är väl ändå en rättighet?
Det tragiska här är inte att skolan egentligen inte är avgiftsfri, det tragiska är att en trebarnsmamma tycker att en frukt om dagen är en ekonomisk omöjlighet.

Kommentarer

Jenny sa…
Håller med! Ingen kan väl vara så fattig, eller?
Jenny sa…
Och förresten får man ju barnbidrag...

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Redo.

Vagnen has arrived. En Mountain buggy duet. Den vann på sina få 63 cm och vettiga pris. Lägenhet, trånga hissar, trånga butiker kombinerat med en ovilja att betala lika mycket som för en begagnad bil (speciellt nu när man vet hur lite man får för vagnar när man ska sälja dom) gjorde valet, inte enkelt, men begränsat. När man har rattat de fjuttiga 63 centimetrarna här hemma och det känns som en gigantisk vagn så antar jag dessutom att 74 centimetrar skulle kännas rätt jobbiga. Sen är det väl som många barnvagns säljare verkar säga Den perfekta vagnen finns inte. Nu ska vi bara våga testköra detta vidunder.

En kulinarisk resa.

Pyret har idag tagit sig över hela världen bara med maten. Eller, faktiskt, bara med ris. Till lunch åt hon asiatiskt; stekt ris. Till mellis blev det svenskt; Risifrutti. Till middag tog hon sig söder ut med lite italienskt; risotto. En sådan världsvan liten dam vi har fått. Även om hon blir lite ensidig emellanåt.