Fortsätt till huvudinnehåll

Barnlängtan.

Det kommer en våg av program i ämnet "svårt att få barn" nu. Både på 3:an och SVT.
Hur de programmen blir låter jag vara osagt, de kan säkert bli informativa och upplysa ett problem, eller bli total gegga av ett känsligt ämne.
Med så stor belysning på ett ämne kommer också åsikterna.
Jag blir lika irriterad varje gång man blandar ihop ämnen.
I dagens Aftonbladet (här)skriver en debattör om flera problem, skilda problem, som hon behändigt klumpar ihop.
1: Att inte få obegränsat med antal hjälp till att få ett första barn.
2: Att antalet försök skiljer sig åt i olika landsting.
3: Att landstinget inte sponsrar hjälp till syskon.
Här kommer stycket som stör mig:

Bland de som inte får landstingsvård och som inte har råd med privat vård är det dubbelt så vanligt att uppleva avsaknad av vilja att leva enligt en stor enkätundersökning som patientföreningen Barnlängtan gjort. Bland dem som inte har råd med vård de behöver är det var femte som upplever en avsaknad av vilja att leva varje vecka eller oftare. Det gör att de som kämpar för ett syskon får sitt liv minst lika påverkat som de som vill ha ett första barn, eftersom de aldrig får landstingshjälp.
Stopp och belägg.
Jag kan mycket väl förstå längtan och saknad till att ge sitt barn ett syskon.
Jag har full förståelse för att det är en jobbig situation.
Men att påstå att någon som har "bara" ett barn, har sitt liv minst lika påverkat som någon som inte har barn överhuvudtaget?
Så hon lider minst lika stort som jag?
Visst, man kan inte jämföra lidande, men...
Att se ett barn växa upp. Att aldrig se ett barn växa upp.
Att få natta, trösta, krama, hålla, se ett barn skratta. Att inte få göra det.
Kan vi hålla isär debatterna tack.
Kan vi lösa ett problem innan vi löser alla?
Eftersom staten inte har obegränsat med pengar (sorry), kan vi inte prioritera att de som inte har ett endaste barn ges obegränsad hjälp till att få ett barn, innan vi ser till att alla får så många barn som de vill?
Visst är det orättvist.
Men jag känner att det är en större orättvisa att en del par bor i landsting som ger få försök, eller får fram för få ägg, eller för få fina embryon, eller helt oförklarligt inte lyckas med de chanser de får hos landstinget, och därför inte alls får barn.
Än de som inte får hjälp att få två.
Sorger och bedrövelser är förjävliga, oavsett form.
Ett eget lidande kan ingen annan mäta.
Men snälla, jämför inte att ha, med att inte ha.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Redo.

Vagnen has arrived. En Mountain buggy duet. Den vann på sina få 63 cm och vettiga pris. Lägenhet, trånga hissar, trånga butiker kombinerat med en ovilja att betala lika mycket som för en begagnad bil (speciellt nu när man vet hur lite man får för vagnar när man ska sälja dom) gjorde valet, inte enkelt, men begränsat. När man har rattat de fjuttiga 63 centimetrarna här hemma och det känns som en gigantisk vagn så antar jag dessutom att 74 centimetrar skulle kännas rätt jobbiga. Sen är det väl som många barnvagns säljare verkar säga Den perfekta vagnen finns inte. Nu ska vi bara våga testköra detta vidunder.

En kulinarisk resa.

Pyret har idag tagit sig över hela världen bara med maten. Eller, faktiskt, bara med ris. Till lunch åt hon asiatiskt; stekt ris. Till mellis blev det svenskt; Risifrutti. Till middag tog hon sig söder ut med lite italienskt; risotto. En sådan världsvan liten dam vi har fått. Även om hon blir lite ensidig emellanåt.