Fortsätt till huvudinnehåll

En vända till

23.30.
Jag vaknar av ljud och går tydligen upp, minns det inte ens, men jag minns väldigt väl hur Pyret hängde över sängkanten och kräktes. Över sig själv, över sängen, över golvet, ner i sänglådorna. 
Jag ägnar en god stund att sanera först henne, sedan olycksplatsen, sedan badrummet sedan mig själv. Under tiden har Pyret bäddat ner sig i soffan.
Medan jag skrubbar golv kommer Polarn fullt påklädd med tandborsten i högsta hugg, jag informerar att det är mitt i natten och att hon kan gå och lägga sig igen.

Jag ligger klarvaken i två timmar och har precis slumrat till när Pyret sätter sig upp och upprepar proceduren. Efter en ny sanering säger Pyret att hon inte vågar somna om, så vi sätter oss och tittar på tv. Polarn kommer upp fullt påklädd, åter igen redo för skolan, blir igen ledd tillbaka till sängen. 

Efter ett par timmar och några till incidenter somnar Pyret, jag slumrar halvdant genom natten. När det är dags att till sist väcka Polarn för den skoldag hon inte ville missa så säger Pyret att hon mår bättre. 

Pyret sover större delen av förmiddagen medan jag grundligt sanerar hela lägenheten och steker sjukt mycket plättar. Jag tänker att det är något Pyret säkert kan peta i sig, och det är något arvsmassorna kan värma om jag däckar. 
För det känns omöjligt att komma undan en gång till. Jag har försökt döva ångesten, utan att lyckas nämnvärt. I mitt bakhuvud har en liten kör sjungit "Jag vill inte. Jag orkar inte" oavbrutet hela dagen. Det är plågsamt att liksom bara gå och vänta på om några symtom ska dyka upp eller inte, för jag vill verkligen inte, jag orkar verkligen inte. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Redo.

Vagnen has arrived. En Mountain buggy duet. Den vann på sina få 63 cm och vettiga pris. Lägenhet, trånga hissar, trånga butiker kombinerat med en ovilja att betala lika mycket som för en begagnad bil (speciellt nu när man vet hur lite man får för vagnar när man ska sälja dom) gjorde valet, inte enkelt, men begränsat. När man har rattat de fjuttiga 63 centimetrarna här hemma och det känns som en gigantisk vagn så antar jag dessutom att 74 centimetrar skulle kännas rätt jobbiga. Sen är det väl som många barnvagns säljare verkar säga Den perfekta vagnen finns inte. Nu ska vi bara våga testköra detta vidunder.

En kulinarisk resa.

Pyret har idag tagit sig över hela världen bara med maten. Eller, faktiskt, bara med ris. Till lunch åt hon asiatiskt; stekt ris. Till mellis blev det svenskt; Risifrutti. Till middag tog hon sig söder ut med lite italienskt; risotto. En sådan världsvan liten dam vi har fått. Även om hon blir lite ensidig emellanåt.