Fortsätt till huvudinnehåll

Barn säger.

Ibland kommer det saker ur munnen på de små arvsmassorna som känns lite... ...överraskande.

Som när Polarn hade ett sår på ena fingret, eller sår och sår, en liten, mikroskopisk sårskorpa hon fått syn på. Hon vill ju alltid hålla hand och nu hojtar hon plötsligt till:
"Mamma! Jag måste byta hand, jag har så jävla ont!"
"Vad sa du?!" hojtade Pyret innan jag hann
"Såna ord får man inte säga!"
Jag fick hålla med, samtidigt som jag försökte kväva ett hysteriskt fnissande.

Med småbarn kommer förkylningarna. Vi är inne på den femhundrasjuttioelfte sedan mannaminne. De avlöser ju liksom varandra så att det är ett slags konstant tillstånd, bara i olika grader.
Polarn är ett under av att producera snor och när herr B.o.B. skulle snyta henne häromdagen så hon:
"Jag vill inte vara förkyld mera."
Varpå herr B.o.B. svarade:
"Det vill inte jag heller!"
Det möttes dock inte med den empati som kanske eftersöktes eftersom Polarns svar blev:
"Meh, du kan inte vara förkyld pappa, du är ju vuxen!"
Som förälder är man ju alltid superhjälte.

Pyret ville ha med mig i sin och Polarns lek. När jag frågade vad vi skulle leka blev svaret föga förvånande mamma, pappa, barn, jag skulle vara mamma.
"Oj! Men, vad gör en mamma då? För jag vet inte."
svarade jag lite "roligt".
"Du lagar mat, mamma. Det gör du, du lagar mat."
Känns ju lite tragiskt. Att det är vad de ser att jag gör, men också att det är vad de redan anser att mammor gör.
Jag har lite att jobba på där.

Barn har inga filter, sägs det. Det märks.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Redo.

Vagnen has arrived. En Mountain buggy duet. Den vann på sina få 63 cm och vettiga pris. Lägenhet, trånga hissar, trånga butiker kombinerat med en ovilja att betala lika mycket som för en begagnad bil (speciellt nu när man vet hur lite man får för vagnar när man ska sälja dom) gjorde valet, inte enkelt, men begränsat. När man har rattat de fjuttiga 63 centimetrarna här hemma och det känns som en gigantisk vagn så antar jag dessutom att 74 centimetrar skulle kännas rätt jobbiga. Sen är det väl som många barnvagns säljare verkar säga Den perfekta vagnen finns inte. Nu ska vi bara våga testköra detta vidunder.

En kulinarisk resa.

Pyret har idag tagit sig över hela världen bara med maten. Eller, faktiskt, bara med ris. Till lunch åt hon asiatiskt; stekt ris. Till mellis blev det svenskt; Risifrutti. Till middag tog hon sig söder ut med lite italienskt; risotto. En sådan världsvan liten dam vi har fått. Även om hon blir lite ensidig emellanåt.