Fortsätt till huvudinnehåll

Jag tror jag kan...

Tänk vad mycket vi kan påverka varandra.
Ett snällt ord lyfter hela dagen.
Några elaka ord kan förstöra flera år.
Jag var duktig i skolan, då, förut, när jag var liten.
Men alla elaka ord, som de förstörde.
De sitter fortfarande i, som ett tuggummi i själen, fullkomligt omöjligt att skrapa bort.
Även fast det går bra nu, trots all bekräftelse på min kapacitet, trots all uppmuntran, även fast orden är snälla nu, så är jag inte alls säker på min förmåga.
Varje prov är en lång hjärtklappning, varje inlämning svettig, varje lärarsamtal ångestfyllt, varje gång ett prov lämnas tillbaka slutar jag att andas.
Jag förväntar mig att det inte alls har gått bra, inte den här gången.
En del av mig har arbetat fram förmågan att överrösta det där, att komma ihåg att det brukar gå bra, förankrat mig i att jag kan.
När rösterna hackar och pickar på själen håller jag inombords händerna för öronen och skriker lalalalalalalalalala, Bingo!
Men där bakom, där inne, där sitter det fortfarande, och klibbar sig fast.
Lättnaden och lyckan över varje prov som går bra är total, men kortvarig.
Jag väntar på att det ska försvinna, jag längtar efter att slippa känna den eviga tveksamheten, jag undrar vad som krävs för att jag ska motbevisa mig själv.
Jag tror inte att det helt kommer försvinna, jag kanske bara kommer bli bättre på att överrösta min inre B.o.B.
Kanske är det inte av ondo, helt och fullt.
Det driver mig, får mig att kämpa på, och kanske är det inte så dumt att vid varje provresultat få känna sån överraskning, lättnad och glädje.
Men tänk ändå, hur elaka, hårda ord kan påverka.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Redo.

Vagnen has arrived. En Mountain buggy duet. Den vann på sina få 63 cm och vettiga pris. Lägenhet, trånga hissar, trånga butiker kombinerat med en ovilja att betala lika mycket som för en begagnad bil (speciellt nu när man vet hur lite man får för vagnar när man ska sälja dom) gjorde valet, inte enkelt, men begränsat. När man har rattat de fjuttiga 63 centimetrarna här hemma och det känns som en gigantisk vagn så antar jag dessutom att 74 centimetrar skulle kännas rätt jobbiga. Sen är det väl som många barnvagns säljare verkar säga Den perfekta vagnen finns inte. Nu ska vi bara våga testköra detta vidunder.

En kulinarisk resa.

Pyret har idag tagit sig över hela världen bara med maten. Eller, faktiskt, bara med ris. Till lunch åt hon asiatiskt; stekt ris. Till mellis blev det svenskt; Risifrutti. Till middag tog hon sig söder ut med lite italienskt; risotto. En sådan världsvan liten dam vi har fått. Även om hon blir lite ensidig emellanåt.