Fortsätt till huvudinnehåll

Kan någon ta över?

Ibland är föräldraskapet så himla mycket överkurs att jag funderar på hur det är tänkt att vi vanliga människor ska klara av det.

Som när de börjar fråga: " Vad är religion mamma?" Men kom igen! Hur svarar man en 6-åring det utan att få lika komplicerade följdfrågor? 
"Då tror man på en gud.
"Jaha, vad är en gud då?"

Eller: "Varför tycker människor inte om Donald Trump?" Ska man dra den där om "Grab 'em by the pussy" då eller? Jag förstår inte Donald Trump överhuvudtaget, så det är ju svårt att plocka ut delar som svar på den frågan. 

För några veckor sedan deklarerade Pyret att hon inte tänkte bli mer än 11 år. Vilket lät lite drastiskt, och ganska mycket mot min vilja och planering. Senare kröp det fram att hon hört att man börjar få mens när man är 11 och det ville hon inte. Då ska man kunna leverera ett ärligt samtal som varken förskönar eller skrämmer, fast man själv plågas som attan varenda månad. För hon ska inte känna att jag ljugit när det är dags, men heller inte behöva våndas i några år innan det börjar. 

Polarn sitter istället vid frukostbordet och börjar fråga om varför man måste bestämma att man antingen är tjej eller kille, och vem är det som bestämmer det egentligen. Själv är hon egentligen kille, fick jag veta. Och då ska man som förälder vara inkluderande och öppen, fast man inte har en aning om vad man ska säga.

Och Pyret hade i läxa att förklara vad rasism var. Ett begrepp som är helt oförståeligt för henne, för vem tusan tänker på hudfärg och vilket land man kommer ifrån, tycker hon. Dessutom, när man börjar prata om att det finns människor som tycker att personer från vissa länder, eller med viss hudfärg är sämre än de med ljus hudfärg så är hon inte dummare än att titta på sig själv. Snabbt drar hon kopplingen till att det alltså finns människor som tycker att hon och Polarn är sämre, och förtjänar mindre än de med ljus hud, och att de då ses som mindre värda än jag, deras egen mamma. Sedan kopplade hon att det dessutom finns de som redan tycker att hon som tjej, är sämre än pojkar. Så bästa kompisen som är blond, blåögd pojke ska ses som bättre på något vis, enligt vissa. Då ska man försöka förbereda henne på att det kommer hon säkert möta i sitt liv, till skillnad från hennes bästa kompis. För det finns personer som tycker så. Det var inte kul att göra läxan den här gången.

Så jag undrar lite grann, hur i hela friden är det tänkt att man ska klara av det här uppdraget, jag är ju för tusan bara en liten människa.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fika hjälper

Det blev ingen "mormormiddag" idag, som det annars är varje tisdag, för lilla mamsen var krasslig igen. Arvsmassorna krävde att middagen var så lik mormormiddag som den kunde vara, jag kom inte undan med detta alltså: Så jag gjorde fläskfilégratäng med ris och fick ta mig ut för att köpa fika. Då stötte jag på denna lilla raring Jag älskar Nutella. Allt med Nutella är gott, så inte alls överraskande att Nutella biscuits också var gott. De matchar även det ökade sötsuget som jag förstår hör ihop med förklimakteriet, precis som allt annat.  Jag tror att jag räddade tisdagen, även om arvsmassorna saknade sin mormor, morfar och Bobbo. Fika räddar det mesta.