Fortsätt till huvudinnehåll

Stackars barn.

Jag är vansinnigt glad för att jag inte är tonåring idag, det verkar, för mig, vara en än mer utsatt tid idag, än det var på min tid.
Det som stör mig mest är nog att den eviga "barn är barn" förklaringen blir så absurd i det hårda och moderna, klimatet.
När barn beter sig som vuxna, kriminella vuxna, är det fortfarande bara barn som gör dumma saker sådär som barn gör då?

Det är upprepade stölder på din arbetsplats, skulle det bli polisanmält?
Någon stjäl från barn på skolan, men det är inte policy att skolan polisanmäler.
Idag har barn dyrbara saker, mycket mer dyrbara saker än när jag var barn, att någon snor en Kalle Anka tidning är en annan sak än att någon snor en mobiltelefon. Snatteri i skolan får liksom en annan dimension med tanke på vad barn äger idag.

Några, för dig vagt bekanta personer, stoppar dig, slår dig och hotar dig vid upprepade tillfällen, skulle du polisanmäla?
Några, för tonåringen vagt bekanta personer, stoppar, slår och hotar tonåringen vid upprepade tillfällen, men tonåringen tvekar att anmäla.
I tonåringars värld, och ofta i skolans värld, är bråk, hot och trakasserier på något vis okej, för barn är barn. Men var går gränsen? När är det rackarungar, när är det bråkstakar, när är det mobbare, när är det våldsmän/kvinnor?

Mitt hjärta brister lite för alla de tonåringar som får ta skit på nätet, blir slagna och trakasserade, på sin arbetsplats.
Jag som vuxenstudent skulle aldrig acceptera att bli behandlad så, samhället skulle inte acceptera att jag blir behandlad så. Men trots alla antimobbnings kampanjer och likabehandlingsplaner så händer väldigt lite i skolans värld.
Det har alltid varit bråk mellan barn, det är bättre att de löser det själva, bla bla, skitsnack.
Vi har haft andra beteenden i samhället som har varit accepterade tills vi har kommit på hur korkade och trångsynta de har varit, det här är ett av de beteenden som det borde jobbas hårdare för att utrotas.

Jag förstår inte hur den här frågan kan valsa runt i samhället med jämna mellanrum utan att komma någon vart, att bli värre istället för bättre. I kampen mot andra orättvisor, förtryck och fördomar, kan man i alla fall se små myrsteg framåt vartefter attityder förändras, men här går det bara bakåt i evolutionen.

Jag är vansinnigt glad att jag inte är tonåring idag, och hoppas att utvecklingen hinner gå framåt tills dess att jag, med lite tur, har en egen tonåring.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Redo.

Vagnen has arrived. En Mountain buggy duet. Den vann på sina få 63 cm och vettiga pris. Lägenhet, trånga hissar, trånga butiker kombinerat med en ovilja att betala lika mycket som för en begagnad bil (speciellt nu när man vet hur lite man får för vagnar när man ska sälja dom) gjorde valet, inte enkelt, men begränsat. När man har rattat de fjuttiga 63 centimetrarna här hemma och det känns som en gigantisk vagn så antar jag dessutom att 74 centimetrar skulle kännas rätt jobbiga. Sen är det väl som många barnvagns säljare verkar säga Den perfekta vagnen finns inte. Nu ska vi bara våga testköra detta vidunder.

En kulinarisk resa.

Pyret har idag tagit sig över hela världen bara med maten. Eller, faktiskt, bara med ris. Till lunch åt hon asiatiskt; stekt ris. Till mellis blev det svenskt; Risifrutti. Till middag tog hon sig söder ut med lite italienskt; risotto. En sådan världsvan liten dam vi har fått. Även om hon blir lite ensidig emellanåt.