Fortsätt till huvudinnehåll

Jomenvisstserru.

Där kom den igen, jag trodde jag var av med det efter att ha hört det från alla håll och kanter under hela min uppväxt:
"Men du är ju så mager!"

Trots en vänlig förklaring om att jag fick höra det hela uppväxten, vilket gav låg självkänsla och en skev kroppsuppfattning, eftersom negativt betonade kommentarer sällan ger upphov till lycka, så fortsatte det.
"Men det ska du ju bara se som en komplimang!"
Fast vänta. Om du säger till mig att jag är så mager och därför ska äta en smörgås till, så kan det väl för guds skull inte vara tänkt som en komplimang. Om det sägs med mjuk stämma och med längtan i blicken "Åh, du är så mager" (som i Åh vad fint) då är ju personen bara skadad av samhällsnormer. Men när det sägs som en uppmaning till att äta mer, som att det är något jag ska ändra på, som att min kropp är fel, då är det ingen komplimang. Jag kommer heller inte känna att det är en komplimang.

Trots det så gled samtalet självklart in på att personen själv skulle dö för att få höra någon säga så, att personen kämpat hela livet för att få vara ens i enheten av min kropp. För att bli kallad mager är fint.
Jomenvisstserru.
Det är roligt och ger en känsla av uppskattning att människor känner sig fria att kommentera ens kropp med negativa kommentarer, säga till en hur mycket man ska äta, och påpeka att de är missnöjda med ens utseende.
Jag kontrade med att det har känts skit att vara mottagare av sådana kommentarer hela livet, att få höra att ens kropp inte duger. Att det sedan råder en helt skev syn på kvinnokroppen i samhället generellt gör inte att kommentarerna känns bra. Att tro att det är en komplimang visar bara att samhällets kroppsideal är åt helsike och att man kanske ska fundera på att stå över dem.

Personen gav sig då.
Typ, inte alls.
Efter en slags måste ha sista ordet av:
"Men jag tycker att du är skitsnygg i alla fall och skulle dö för att ha din kropp!"

Walk a mile in my shoes, säger jag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Redo.

Vagnen has arrived. En Mountain buggy duet. Den vann på sina få 63 cm och vettiga pris. Lägenhet, trånga hissar, trånga butiker kombinerat med en ovilja att betala lika mycket som för en begagnad bil (speciellt nu när man vet hur lite man får för vagnar när man ska sälja dom) gjorde valet, inte enkelt, men begränsat. När man har rattat de fjuttiga 63 centimetrarna här hemma och det känns som en gigantisk vagn så antar jag dessutom att 74 centimetrar skulle kännas rätt jobbiga. Sen är det väl som många barnvagns säljare verkar säga Den perfekta vagnen finns inte. Nu ska vi bara våga testköra detta vidunder.

En kulinarisk resa.

Pyret har idag tagit sig över hela världen bara med maten. Eller, faktiskt, bara med ris. Till lunch åt hon asiatiskt; stekt ris. Till mellis blev det svenskt; Risifrutti. Till middag tog hon sig söder ut med lite italienskt; risotto. En sådan världsvan liten dam vi har fått. Även om hon blir lite ensidig emellanåt.