Fortsätt till huvudinnehåll

Motverka och förebygga

Det där livet man lever, med de där kropparna vi ska klara oss med, är ju inte så lätt alltid. Jag påminns på flera håll om hur skört det är, hur mycket som kan haka upp sig, haverera eller knasa till sig, allt i de där helt naturliga kropparna vi går runt och hanterar. 

Min egen hakar upp sig och havererar lite här och där, mest av den helt naturliga och förväntade orsaken ålder. Det gör ju inte de svårbehandlade, kraterliknande hälsprickorna lättare att ignorera; att de är en naturlig del av åldrandet. Klimakteriets vallningar, humörsvängningar, vätskesamlingar, hudbesvär, störtblödningar, hjärndimma, trötthet, magbesvär känns ju inte heller så himla lätt att acceptera som "naturliga". 
Men trots det. Kroppen funkar.
Lite krämpor, lite nedsatt här och där, lite förändringar, men funktionell ändå. Den är rätt stark och duglig för någon närmare 50, skulle jag tro.
Sen jobbar jag ju på att den ska fungera bra, för det vet jag ju att den inte gör av sig själv. Så alla steg, all löpning, all styrketräning, all rutin kring måltider, all rutin kring sömn, allt för att minska stress gör ju sitt till för att konditionsåldern är 23. Jag vågar inte tänka på hur kroppen skulle fungera annars.

Så jag kommer gå till jobbet imorgon igen, tacksam över att jag kan det och orkar det, både fysiskt och psykiskt. Jag kommer vara tacksam för att jag påminns om alla små och stora kroppar som kämpar på mot värre saker än morgonpromenaden uppförsbacke, i motvind, med snö i luften. För de kroppar som havererar på värre sätt än planerad ombyggnad på hormonkontoret.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fika hjälper

Det blev ingen "mormormiddag" idag, som det annars är varje tisdag, för lilla mamsen var krasslig igen. Arvsmassorna krävde att middagen var så lik mormormiddag som den kunde vara, jag kom inte undan med detta alltså: Så jag gjorde fläskfilégratäng med ris och fick ta mig ut för att köpa fika. Då stötte jag på denna lilla raring Jag älskar Nutella. Allt med Nutella är gott, så inte alls överraskande att Nutella biscuits också var gott. De matchar även det ökade sötsuget som jag förstår hör ihop med förklimakteriet, precis som allt annat.  Jag tror att jag räddade tisdagen, även om arvsmassorna saknade sin mormor, morfar och Bobbo. Fika räddar det mesta.