Fortsätt till huvudinnehåll

Ingen nyhet

Fick lite rapport från verkligheten (och TCO) pä jobbet.
Den där känslan man lätt får att man kanske överdriver, att det bara känns som att man gör mer, att man bara inte ser allt det den andre gör, den känslan är tydligen inte mer än hjärnspöken. 

Det är en aning deprimerande att den här typen av rapporter dimper ner allt oftare, men fortsätter se likadana ut. Precis som rapporterna kring kvinnodagen om att kvinnor arbetar gratis många minuter varje dag. Är det bara kvinnor som uppmärksammar, ser, och tar notis om dessa rapporter? Det är ju knappast bara kvinnor som prenumererar på pressmeddelanden i sociala frågor. 

Så varför förändras inte de här siffrorna? 

Inte är det för att kvinnor tycker om att ha halsbränna och nervösa ryckningar i ögat inför jul? Och inte ska det läggas ytterligare krav på kvinnan att tagga ner och inte göra så mycket. Julen ÄR mycket, det ÄR extra hemarbete för att få ihop en jul, annars är det bara en ledig dag. "Någon" behöver fixa julklappar, "någon" behöver fixa julmaten, "någon" behöver dekorera, "någon" behöver julstöka med barnen. Slutar "någon" med det så är det de facto inte jul annat än i almanackan. 
Adventsstjärnorna i fönstret, adventsstakarna på bordet, julgranen i vardagsrummet, amaryllisen på bordet, klapparna under granen, julmaten på bordet i ett städat och välkomnande hem. 
Om vi utgår ifrån att kvinnan bara ska lägga ner och sluta göra, så påstår vi att det hon gör är rätt oviktigt. Att allt det där som ger stämningen och som skapar julen inte behövs. 


Nej, kraven och frågorna ska landa på mannen. Varför svarar bara 21, respektive 18 procent av männen att de projektleder julen? Varför svarar 64 procent av sammanboende pappor att deras partner projektleder julen? Varför vill så få av männen se till att julbordet är dukat och barnen kan riva av julklappspappret i ett juligt hem?

Nåväl. Här ordnade vi med julstämningen genom att baka saffransbullar. Inte lussebullar, för jag tycker att det är tråkigaste bullen i världshistorien. Självklart ville jag prova ett nytt recept, ett släktdrag efter min kära mormor. Det kan ju innebära lite överraskningar som att herrejävlar vad dessa bullar jäste!
Man kanske får ta en halv, om man inte vill låtsas att man är på ett amerikanskt fik. De blev i alla fall goda.
Imorgon väntar slutrapporten på jul-projektet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äkta vara.

Jag har förstått att man som nybliven mamma ska... ...ta det lugnt. Helgad vare mysbrallan, Britney Spears-sunk-tofsen, bristen på mascara, håriga ben, dammråttor och oordning. Hittills har jag vägrat. Jag har klätt på mig, tagit en daglig promenad, fixat snygg tofs, sminkat mig, rakat benen och under minsta sovstund eller med hjälp av Babybjörn och babysitter städat, plockat, tvättat, handlat, lagat mat och tagit hand om katterna. Hittills. Med förkylning i kroppen tog jag time out och blev äkta mamma. Pyret klarar den här förkylningen lika bra som den förra, hon är tämligen oberörd. Hon leker full Stevie Wonder och kladdar mig i ansiktet, petar mig i näsan, drar mig i läppen, tafsar mig på brösten, slår mig på axeln och sparkar mig i magen när det är dags att sova. Hon hoppar jämnfota, skriker, stampar med fötterna och vevar frenetiskt med armarna i förhoppning om att fånga en förbismygande kissekatt. Hon skriker hysteriskt åt favoritleksaken när den rullar iväg och hon inte

Redo.

Vagnen has arrived. En Mountain buggy duet. Den vann på sina få 63 cm och vettiga pris. Lägenhet, trånga hissar, trånga butiker kombinerat med en ovilja att betala lika mycket som för en begagnad bil (speciellt nu när man vet hur lite man får för vagnar när man ska sälja dom) gjorde valet, inte enkelt, men begränsat. När man har rattat de fjuttiga 63 centimetrarna här hemma och det känns som en gigantisk vagn så antar jag dessutom att 74 centimetrar skulle kännas rätt jobbiga. Sen är det väl som många barnvagns säljare verkar säga Den perfekta vagnen finns inte. Nu ska vi bara våga testköra detta vidunder.

En kulinarisk resa.

Pyret har idag tagit sig över hela världen bara med maten. Eller, faktiskt, bara med ris. Till lunch åt hon asiatiskt; stekt ris. Till mellis blev det svenskt; Risifrutti. Till middag tog hon sig söder ut med lite italienskt; risotto. En sådan världsvan liten dam vi har fått. Även om hon blir lite ensidig emellanåt.