Fortsätt till huvudinnehåll

Goda råd är dyra.

Jag visste redan innan pyret kom att småbarnsföräldrar blir överrösta med goda råd.
Men jag visste inte precis hur mycket goda råd.
Och tips.
Och erfarenhet.
Och åsikter.
För att toppa detta så säger alla emot varandra.
Gör si, gör så.
Ditten och datten.
Hitan och ditan.
Man blir lite tokig.
Vi har ingen erfarenhet av små människor, så inte vet vi allt, men det är trots den korta tiden vi som har mest erfarenhet av just vår lilla människa. För dom är inte stöpta i samma form allihop.
Vi har intensivstuderat pyret dygnet runt i sjutton dagar och har hunnit prova en massa saker under den tiden. Vi börjar få lite koll på vad vår lilla människa gillar, ogillar, trivs med, har för vanor, menar med sina skrik och säger med sina miner.
Det går rätt fort att få "Det känns som..." känslan.
Visst menar alla väl, vill hjälpa till och göra vår tillvaro lite lättare mitt i det kaos som infinner sig med en ny familjemedlem. Men i slutändan måste vi välja och vraka bland alla råd och ibland säga "jättebra, men det passar nog inte oss eller pyret", utan att såra några välmenande känslor.
Det är svårt.
För man behöver andras erfarenhet, men just deras erfarenhet kanske inte passar vår lilla människa, även om det har fungerat på hundra andra små. Någon annan kanske ger ett tvärtemot-råd som passar oss bättre. Som vi vill följa. Utan att såra den som gett rådet som inte passar.
Jag inser att det bara är att bita ihop, lyssna på men inte alltid följa de goda råden, så länge det går, men förbereda sig på att behöva säga ifrån.
En snabb koll gör nämligen gällande att nästan alla småbarnsföräldrar verkar ha behövt säga till någon gång.Vi vet inte allt om barn, men vi måste få känna att vi vet bäst när det gäller just vårt barn. Sen kommer vi göra hundra misstag, precis som alla andra, men inga goda råd i världen kan hindra det.

Sen inser jag att det är ytterligare en sak jag får ta tag i när jag blir enväldig härskare; att skapa tydliga råd, som inte säger emot varandra, till alla småbarnsföräldrar.
Gör så här-punkt.
Det är så himla mycket jag måste göra när jag blir enväldig härskare att jag börjar tvivla på om jag orkar bli det.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dagens dag

Jag har ju helt glömt att berätta hur jag maxde den första sommarvarma och soliga dagen på året (i lördags)? Man följer med Cous-cous på en trip till Trosa. Där fanns Vintage sale med olika fynd: